In Alăptare

Icterul bebelusului alaptatFrk1wwC5

Icter Bebelus
Icterul reprezinta colorarea in galben a tegumentelor si a mucoaselor cauzata de depunerea pigmentilor biliari la nivelul acestora. Prezenta icterului la adult sau copil este intotdeuna semn de boala, exceptie fac nou nascutii.

Icterul fiziologic al nou nascutului (icterul normal sau icterul comun)

Icterul fiziologic debuteaza in zilele 2-3 de viata si are o durata de evolutie de 3-10 zile. El nu altereaza starea generala a nou nascutului si are o incidenta de 50-70% din numarul total de nasteri (90-95% in cazul prematurilor).

Icterul fiziologic apare datorita imaturitatii tranzitorii a ficatului, care nu poate metaboliza toata cantitatea de bilirubina care rezulta in urma distrugerii hemoglobinei fetale. El nu necesita tratament, extrem de rar poate sa creasca valoarea bilirubinei atat de mult incat sa fie nevoie de interventia medicului, totusi nou nascutul cu icter trebuie urmarit.

Icterul la san

Icter Bebelus
Icterul la san apare dupa ziua 10 de viata (sau apare o prelungire a icterului fiziologic) la sugarii alaptati exclusiv si poate sa tina pana in saptamana 3-12 dupa nastere. Incidenta icterului la san este una foarte mica, doar 0,5 pana la 2,4% din numarul total al nou nascutilor fac acesta forma de icter. Cauza exact a aparitiei acestui tip de icter nu este cunoscuta, se considera ca anumiti constituenti ai laptelui matern inhiba degradarea bilirubinei. Acest tip de icter pare sa aibe substrat genetic, el apare la toti copiii aceleiasi mame si tinde sa aibe o incidenta crescuta in randul familiei.

Icterul la san, nu inseamna ca laptele mamei nu este bun si in niciun caz nu contraindica alaptarea. Sugarul cu icter la san este vioi, ia bine in greutate si se dezvolta armonios. Icterul la san este doar o colorare galbena a pielii unui sugar perfect sanatos.

Prin sugar sanatos intelegem:

  • sugarul a luat bine in greutate, a recuperat greutatea de la naștere pana în ziua 10-14 de viata
  • uda minim 5 scutece pe zi, urina e normal colorata. Ca sa vedeți ce inseamna un scutec ud, pune-ți 2-3 linguri de apa într-un scutec uscat
  • are scaune zilnice (intre 4 și 12 scaune/zi) de culoare galben mustar cu grunji. Scaunul poate sa aibe ocazional o culoare usor verzuie
  • suge bine, la cerere, fara program sau suzeta.

Doar daca sugarul indeplineste criteriile de mai sus, putem sa spunem ca este vorba de un icter de san.In acest caz nu e nevoie de tratament, se continua alaptarea la cerere fara supliment. Este inutila recomandarea de a intrerupe alaptatul 24-48 de ore pentru a confirma diagnosticul. Mai mult, o astfel de recomandare poate sa compromita alaptarea prin scaderea lactatiei din cauza nestimularii sau sa modifice suptul sugarului in cazul primirii de biberon. Cu toate acestea diagnosticul de icter la san este pus doar in urma unui consult medical, dupa ce s-au exclus orice alte posibile cauze. Medicul poate sa considere necesara monitorizarea valorilor bilirubinei.

Icterul cauzat de alaptarea ineficienta

Acest tip de icter este cauzat de o alaptare defectuoasa, care duce la un transfer insuficient de lapte de la mama la sugar. Este o entitate total diferita de icterul la san.

Aspectul sugarului cu icter de alaptare ineficienta:

  • Tegumente si mucoase galbene care adesea prezinta semne de deshidratare : pliu cutanat lenes, timp de recapilare prelungit, fontanela deprimata;
  • Sugarul este adesea somnolet ( Atentie a nu se confunda cu un sugar linistit, lenes sau multumit. Nou nascutii au tendinta sa adoarma atunci cand nu primesc suficient lapte la san.)
  • Nu uda scutece sau uda prea putine si uneori se pot vedea urme de urati (un sediment asemanator cu rugina)
  • Nu are scaun sau are scaune rare care sunt inchise la culoare. Prezenta de scaune inchise la culoare, negru-maro-verde inchis dupa ziua 4 de viata sunt semne de alaptare ineficieta. Din ziua 4-5 nou nascutul trebuie sa aibe minim 4 scaune galben mustar.

Icter Bebelus
Punerea nou nascutului la san imediat dupa nastere, practicarea skin to skin, sunt masuri care asigura succesul in alaptare. Ele previn aparitia icterului de alaptare ineficienta.

Rezolvarea icterului de alaptare ineficienta nu este oferirea de lapte praf, ci sprijinirea mamei pentru a reusi sa alapteze cu succes. O masura eficienta este creșterea numarului de mese la 8-12 ori pe zi. Cel mai bun mod de a scadea nivelul bilirubinei este sa ajuta la eliminarea ei. Numarul mare de mese o sa duca la o creștere a peristalticii intestinale. Aceasta va duce la un numar mare de scaune iar bilirubina are 98% eliminare digestiva. Numarul mare de mese fiind o masura buna si pentru combaterea deshidratarii. Este oligatorie verificarea atasarii la san.  Asa ne asiguram ca sugarul are o atasare buna, ca stimuleaza corespunzator sanul si ca obtine lapte. Un sugar poate sa stea la san si o ora si apoi sa adoarma. Cu toate acestea sa nu primeasca suficient lapte. Lucrul cu un consultant in alaptare este esential in astfel de situatii.

Orice nou nascut sau sugar cu icter trebuie evaluat de un medic. Acesta o sa puna un diagnostic exact in urma unui consult medical si pe baza istoricului medical al copilului.
Icter Bebelus

 

 

Recent Posts

Leave a Comment

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search