In capusa, parenting, pediatri, pediatru, pedilactis, Sănătate, sanatate, siguranta

Capusa

În fiecare vară ne dorim să petrecem cât mai mult timp în aer liber, să ne plimbăm în pădure, dar trebuie să fim atenţi la diferite insecte, cum ar fi căpuşele. Desi majoritatea intepaturilor de capusa sunt neprimejdioase, cateva specii pot provoca boli periculoase pentru viata.

Capusele sunt fara indoiala inamici de temut, asa ca este mai bine sa fim informati la timp si sa dam mai departe acest mic ghid de supravietuire.

 

Exista mai multe tipuri de capuse, specia Ixodes este incriminata pentru dezvoltarea bolii Lyme insa celelalte specii pot fi vector pentru diverse alte infectii.
Riscul imbolnavirii post-muscatura este insa mic, in ciuda atasarii capusei la gazda. Riscul infectios creste in momentul in care hranirea are loc. Cu alte cuvinte, capusa care transmite Lyme, are nevoie de aproximativ 36 h de hranire pentru a fi capabila de a elimina spirochetele producatoare de boala (prin saliva). Pentru ca cele 36 de ore sa aiba loc, e necesar ca persoana care a fost muscata sa nu identifice capusa, aceasta sa se hraneasca pana devine plina si sa se desprinda. Rar se intampla sa nu fie gasita in intervalul de timp mentionat. Riscul dobandirii bolii in situatia unei capuse identificate si urmarite, indepartate corespunzator, este de 1,4% chiar si in zonele cunoscute pentru Lyme.
Nu are rost testarea imediat dupa muscatura. Aceasta se poate pozitiva undeva la 2-6 saptamani dupa muscatura, analizele fiind inutile in faza acuta!

Ce este de facut in cazul observarii unei capuse?

“Before seeking medical attention, the affected person or household member should carefully remove the tick and make note of its appearance!”
1. Scoateti capusa cand ati identificat-o, in mod corect. Daca nu aveti mijloacele de a o face, mergeti la spital. Adresabilitatea trebuie sa fie catre o clinica cu serviciu de chirurgie, in cazul adultilor, respectiv un spital de pediatrie.

Cum se scoate: se prinde capusa tangential pielii, cu o penseta fina si se indeparteaza ferm, dintr-o singura miscare. Nu se roteste, nu se apasa, nu se inteapa cu acul.
Aplicarea de diverse substante si speranta ca se va elibera singura, promite ceea ce nu e de dorit: eliminarea spirochetelor in momentul in care se va “sufoca” sub preparatele respective.
Spalati zona bine, cu apa si sapun. Bucatile restante, in cazul in care exista, vor fi lasate acolo, fara incercarea de a le inlatura  prin traumatizarea zonei.

  1. Dupa ce ati scos capusa, analizati-o, notati aspectele ei particulare, caracteristice. Puteti face o fotografie! E important de stiut ce tip de capusa este, ce dimensiuni are, ce aspect, in ce moment al evolutiei se afla, etc.
    Capusele maronii, de dimensiuni mici (samanta de mac, varf de creion), sunt capusele care pot transmite Borrelia. Dimensiunea variaza cu varsta si cu gradul de satietate. Acestea mai pot transmite afectiuni precum  Babesioza si Anaplasmoza.

Necesitatea tratamentului se stabileste in functie de tipul de capusa, de prezenta simptomelor.

Tratamentul este recomandat doar persoanelor care intrunesc TOATE criteriile urmatoare:
A. Adult sau nimfa din specia Ixodes.
B. Atasare cutanata cu durata de peste >36h
C. Prezentarea la medic in primele 72h de la inlaturarea insectei.
D. Cand rata de infectiozitate locala a zonei geografice >20%
E. Cand pacientul nu are contraindicatie la Doxiciclina (alaptare, sarcina, copil <8ani).

Daca pacientul intruneste cele cinci criterii, se va administra Doxiciclina in doza unica. Nu se vor administra alternative.

Ce trebuie urmarit?
La nivelul zonei de muscatura, aparitia eritemului (roseata) care creste in dimensiuni, cu aspect de “ochi de bou”. Nu se va confunda cu un eritem normal dat de corpul strain reprezentat de capusa.

Cum se poate face preventia:
1. Haine potrivite, de culori deschise, pentru a fi bine evidentiata prezenta capusei. Se vor utiliza bluze cu maneca lunga, pantaloni lungi iar sosetele se vor pune peste acestia.
2. Dus dupa o potentiala expunere, in 1-2 ore de la intoarcere. Scade sansele de atasare a capusei.
3. Utilizarea unui spray protectie care sa contina DEET maxim 30% care permite utilizarea si la copiii de peste 2 luni. Alternativa DEET-ului este Picaridin si necesita reaplicare la fiecare 2 ore.

Uleiurile cu eucalipt/lamaie/citronella nu par a fi eficiente.

4. Faceti inspectia hainelor si pielii, mai ales la copii. Cautati in toate zonele de pliu (genunchi, antebrat, gat, pliu inghinal) intre degetele de la picioare si maini, dar si pe scalp, dupa urechi, in zona ombilicala.
5. Folositi paturi si cearceafuri de picnic deschise la culoare pentru a le vedea la timp.

6. Scuturati bine hainele dupa utilizarea lor.

capusa

capusa

Sursa: Uptodate, CDC.

Sursa foto: https://www.cdc.gov/ticks/tickbornediseases/tickID.html

Căpușa

dr. Brigitta Giucã, Medic Dermatolog.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

text de gripascaune auto bebe