In axkid, bebelusi, parenting, pediatri, pediatru, pedilactis, sanatate, scaune auto, scaune auto bebe, siguranta, siguranta auto

 

Siguranță auto copii

Siguranță auto copii

 

Siguranță auto copii

Așa cum vă spuneam în articolele trecute, aici și aici

*transportarea copiilor în condiții de siguranța trebuie să devină o prioritate  .

Sunt reguli care ajută copilul să fie protejat în cazul unui eventual accident. Doar ai observat că transportarea unui copil dintr-un loc în altul în primele luni de viață trebuie să fie confortabilă și ușoară, atât pentru părinți, cât și pentru copil.

          Să vorbim despre Sănătatea șoldurilor :

Un lucru important este poziția șoldurilor. Așa cum acceptăm că înfășatul a fost nociv și poate agrava o leziune preexistentă la nivelul articulației coxo-femurale, vom observa că nu toate scaunele respectă o poziție corectă a picioarelor copilului.

Important este ca scaunul auto să nu apropie forțat picioarele, să lase copilul “crăcănat” în felul lui natural de a se așeza (rotație externă a genunchiului).

  Dar până când cu spatele la direcția de mers? Sigur te-ai întrebat…

       Atât de mult cât este posibil.

Prin teste de siguranță auto, este demonstrat că aceasta este cea mai sigură poziție pentru copii în timpul mersului cu mașina. Academia americană de pediatrie, recomandă această poziție până la 2 sau chiar 4 ani.

Recomandări similare vom găsi în țările nordice sau Canada.  În Suedia, de mai mult de 25 de ani , copiii stau cu spatele la direcția de mers până la vârsta de 4 ani, acesta fiind normalul. La ei nu se pune problema de “rear-facing prelungit”, fiind standardul societății. De altfel, în Suedia vom întâlni cele mai adecvate scaune pentru copiii de vârstă mare. Majoritatea mergând până la 18 kg și unele pana la 25 kg rear-facing. (asta înseamnă aproximativ vârsta de 4 ani și chiar mai mult).

Aici puteți găsi un filmuleț care exemplifică exact diferențele în caz de impact în funcție de cum e poziționat scaunul.

În țările nordice sunt șanse mari ca în magazinele specializate pe scaune auto să nu găsești scaune front facing în categoria 0-18 kg.

     De ce este asa important  rear – facing?

Pentru că în jurul vârstei de un an, capul copilului reprezintă 25% din greutatea totală a corpului. În timp ce capul unui adult e mult mai mic în comparație cu corpul, reprezentând 6% din totalul greutății. Acest lucru îmbinat cu forțele mari ce apar în cazul unui accident supun copilul unui risc foarte mare. Facem referire atât în cazul unui accident, cât și zilnic în trafic la frânele bruște atât de des întâlnite în orașe.

Aici avem o simulare în care vedem cât este de greu pentru un adult să își controleze capul. Capul având o greutate mai mare ce reprezintă 25% din suprafața corpului. Se poate vedea clar că este mult mai ușor pentru adult când forțele care pun presiune pe cap acționează în direcția spătarului scaunului. Astfel, spătarul ajută la protejarea capului și gâtului.

         Probleme?

          Spațiul copilului

Se va spune că este dificil pentru ei că dau cu picioarele în banchetă când merg cu spatele pe măsură ce cresc. Dar pe măsură ce cresc, copiii vor ține picioarele cât mai flexate sau crăcănate. Pot fi și alte poziții care nu sunt dăunătoare – din contră! Pentru șolduri mai ales.

De asemenea, picioarele nu atârnă, ci stau sprijinite pe banchetă și fac ca acea poziție cu spatele să fie chiar mai comodă decât cea cu fața.

          Răul de mașină:

Există și copii pentru care răul de mașină se poate ameliora cu fața la direcția de mers, dar acest lucru nu este neapărat garantat. Cineva cu rău de mișcare îl va menține în orice poziție. Atunci, chiar ajută un scaun mai înalt, o vizibilitate mai bună pe geam. Chiar și diverse măsuri anti-rău de mișcare, chiar medicamentoase în cazuri mai grave.

     Siguranță auto copii . Discuția despre “pe vremea noastră”

Din păcate, se aude des expresia, acum x ani nu trebuia să avem atâtea scaune. Mergeam cu copilul fixat în cărucior, sau alerga pe bancheta din spate. Eventual fără centuri. Sau pe scaunul din față.

Din păcate, astfel de scene se văd foarte des. Se merge încet pe drumul casă-grădiniță cu copilul în față, sau mai rău! În brațele șoferului. Problema nu este de cât de bun e șoferul în a evita diverse incidente, ci cât de periculoasă poate fi chiar o frână pentru orice situație. Mai ales când copilul nu este fixat adecvat.

Nu mai este același număr de mașini. Acum fiecare familie are o mașină, dacă nu mai multe. Se poate observa acest lucru din situația în trafic, de cât de multe mașini sunt parcate pe străzi. Nu mai facem referire la locurile de parcare care lipsesc cu desăvârșire.

Din fericire, putem urma exemple ca al țărilor exemplificate mai sus. Acolo nu se concepe ideea ca un copil să meargă “în brațe”, în față. Nici măcar pe banchetă pur și simplu. De altfel, nici adulții nu merg fără centuri de siguranță, pe orice loc s-ar afla în mașină.

O lipsă care se simte încă la noi este cea a scaunelor în mijloacele de transport tip taxi. Probabil pe măsură ce va crește cererea, vom avea posibilitatea să călătorim în siguranță și atunci când nu suntem cu mașina proprie.

          Durata de folosire a scoicii pentru nou-născuți

Scoicile ar trebuie sa fie bune pentru copil pana la 1-2 ani. Trecerea către scaun n-ar trebui sa fie făcută mai devreme de 6 luni sau până ce copilul nu stă în fund.

Producătorii consacrați de scaune auto recomandă utilizarea scoicii în primele luni de viață. Abia apoi trecerea la scaun ar trebui sa fie făcută după ce copilul poate sta în șezut ne susținut.

În practică sunt multi părinți care schimbă scoica cu un scaun auto mult prea devreme (3-4 luni). Motivul fiind acela că ei ar considera ca bebelușul nu mai încape sau nu mai stă confortabil în scoică. Acest lucru se datorează de cele mai multe ori, unei folosiri necorespunzătoare a scoicii. Mai exact, copilul este pus cu haine prea voluminoase, sau încă mai folosesc pernuțe tip insert, care pot să fie înlăturate pentru a crea mai mult spațiu.

 

Siguranță auto copii

Siguranță auto copii

          Siguranță auto copii . Tipuri de scaune

Când căutați scaune auto copii, puteți sorta pe site-uri în funcție de grupa de vârstă, de kilograme și de tipul de scaun.

*Dacă cauți un scaun pentru un copil de până într-un an verificați în primul rând ca acel scaun să permită rear-facing până la minim 18 kg (4 ani), ideal 25 kg (6 ani).

Apoi e important să vă  asigurați că scaunul e potrivit copilului vostru:

că acest scaun auto copii respectă greutatea minimă

– că cel mic are înălțimea minimă de la care poate fi utilizat scaunul auto

Sunt foarte multe scaune disponibile pe piață. Ideal este să le puteți proba, nu numai în magazin, când poziția nu este foarte corectă și nu se prea potrivește cu a mașinii dumneavoastră. La PediLactis vă asteaptă două scaune rear-facing prelungit  și o scoică pe care le puteți proba.

Sistemul rear-facing protejează copiii împotriva rănilor grave.

siguranta auto copii

siguranta auto copii

 

Înlocuirea scaunului auto după un accident

Atunci când scaunul este implicat în accident el trebuie schimbat. Fiecare producător specifică în manual sau pe site-ul lui condițiile în care scaunul trebuie schimbat după un accident. Însă cei mai mulți recomandă schimbarea scaunului după orice accident.

– dacă accidentul este cauzat de tine se poate înlocui pe asigurarea tip Casco, cu condiția că ai trecut scaunul auto în asigurare

– dacă accidentul nu a fost cauzat de tine, se poate înlocui pe asigurarea obligatorie (RCA)

În ambele cazuri:

– pe procesul verbal de constatare trebuie specificat faptul că în momentul accidentului scaunul era în mașină.

– pe lângă procesul verbal trebuie să depuneți la dosar factura și recomandarea producătorului ( manual scanat sau print pagină online producător).

Concluzia e că nu ar fi bine să uitați de prevenție. Doar prevenția e cheia!

Siguranță auto copii

 

sursa fotografii Axkid

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

scaune auto bebe