In adulti si copii, bullying, comunitate mame, conflicte, Cursuri pentru parinti, drepturile copilului, forme de comportament, hartuire, mame bucuresti, mamici, mediu scolar, parenting, pedilactis, prreventie, sanatate, siguranta, siguranta copil, violenta scolara

Bullying. Un fenomen în creștere care lasă răni adânci.

Inteligența și siguranța emoțională a copilului contează neîndoielnic mai mult decât orice volum de cunoștințe academice dobândite de-a lungul vieții școlare. La școală și la grădiniță, copiii devin conștienți de rolul lor în societate, își dezvoltă un comportament adecvat acesteia, cresc ca ființe sociale, ca încredere în sine și își pavează deja un drum în viață – ca participanți activi sau ca oameni din umbră.

 

 

Ce este Bullyingul?

Bullyingul este una dintre cauzele cele mai răspândite ale abandonului școlar în țara noastră. Semnele bullyingului sunt clare și ușor de depistat. Metodele de combatere sunt puține dar ferme și de efect – în orice caz, adultul de încredere al copilului este cel care îl poate ajuta. În avans, putem învăța împreună despre bullying și cum să ajutăm copilul să răspundă. În situația de criză, putem recunoaște semnele și putem lupta – tot împreună.

 

 

Bullyingul este o chestiune de siguranță personală. Însă problema siguranței personale se întinde pe o sferă mult mai largă și complexă. Așa cum adultul este stăpân pe corpul său, și copilul trebuie să fie pe corpul lui. El are nevoie să știe că poate spune NU îmbrățișărilor pe care nu și le dorește, chiar dacă sunt de la membrii ai familiei sale. Copilul trebuie să știe care sunt persoanele lui de siguranță și care sunt limitele admise în comportamentul lor.

Însă cunoștințele de siguranță personală vin la pachet cu discuții considerate deseori tabu – despre corpul uman și despre funcțiile acestuia. Un copil care nu își cunoaște corpul și părțile intime cu rolul lor nu va putea nici măcar depista un abuz, pentru că nu va ști că ce a pățit este în afara sferei de siguranță (ceea ce este aplicabil și la bullying).

Deseori, ca părinți sau ca educatori, suntem confruntați cu o gamă foarte largă de situații pe care nu le depistăm mereu ca fiind stări de asediu asupra copiilor noștri – fie ei elevii noștri sau copiii proprii. Este important ca noi să înțelegem ce înseamnă bullying, ce înseamnă siguranță personală.

Totul începe de la noi și în noi stă puterea de a pava un drum drept și lipsit de primejdii pentru copiii noștri.

 

După cum știți, în Finlanda fenomenul de bullying s-a redus cu 85%, datorită unui program guvernamental bine pus la punct care viza:

*introducerea jocurilor de rol pentru dezvoltarea empatiei.

*învățarea confruntării.

*urmărirea de materiale pentru a se identifica acest fenomen de bullying și pentru a se corecta.

 

Pentru a afla cum ne putem ajuta copiii în lupta împotriva BULLYING-ului (care DA, se poate manifesta încă de la grădiniță!), vă propunem o serie de ateliere de Bullying, chiar la sediul Pedilactis. Ateliere care vor fi susținute de ALEXANDRA IFTODE – Specialist în educație, Manager educațional la Tiny Toes EDU.  

Fiecare atelier de bullying, dedicat atât copiilor, cât și adulților, va dezbate următoarele:

Ce este bullyingul și cum îl depistăm, înțelegând mai mult decât ne dă definiția fenomenului?
• Cum oprim bullying-ul?
• Care sunt participanții la acest fenomen, în afară de cel care generează starea conflictuală? (Mobbing, Bystanders)
• Ce efecte are bullying-ul?
• Care sunt semnele unui copil/adult care este afectat de bullying?

Mai multe detalii și înscrieri la ateliere, .

Informați-vă și dați mai departe!

Sharing is caring! Stop Bullying!

 

Recommended Posts

Leave a Comment

0

Start typing and press Enter to search