In adulti si copii, bebe si ham, bebelusi, caini si copii, comunitate mame, mame bucuresti, parenting, pediatri, pedilactis, sanatate, terapie asistată cu animale

 

Animalele de companie pot ușura singurătatea, reduce stresul, încuraja interacțiunea socială, exercițiile fizice și joaca. Mai mult, pot să ofere iubire neconditionată și afecțiune.

 

Ca să înțelegi mai multe, hai să îți povestim lucruri pe care sigur nu le știi, dar o să îți placă:

Din Interacțiunea Om-Animal, reies următoarele beneficii:

 

  1. Beneficiile fizice
  • Ajută la reducerea secreţiei de hormoni de stres, cum ar fi cortizonul, adrenalina și o creștere a hormonilor de “inducere a sănătăţii şi stărilor pozitive”, cum ar fi oxitocina, dopamina şi endorfinele.

Acest fapt are efecte directe asupra organismului, ca scăderea stresului la nivel general şi crearea unei stări de bine generalizată, o relaxare fizică benefică. De asemenea, activează energia vitală, creşte pofta de viaţă şi disponibilitatea faţă de mişcare fizică.

  • Ajută la îmbunătăţirea tonusului fizic şi a condiţiei fizice generale, creşte rezistenţa la efort fizic.
  • Îmbunătăţeşte coordonarea corporală, îmbunătăţeşte echilibru şi postura corporală. Îmbunătăţeşte motricitatea grosieră sau fină. Ajută la conştientizare corporală, la înţelegerea mult mai bună a limbajul corporal şi a importanţei sale. Deschiderea faţă de contactul fizic şi de atingere este imbunătăţită.
  • Există cazuri în care atingerea fizică din partea altor persoane poate să aibă valenţe traumatice (copii sau adulţi abuzaţi fizic sau sexual), dar nu şi atingerile efectuate de şi asupra animalelor de terapie Ţinerea în braţe a unui animal sau mângâierea acestuia pot să îmbunătăţească semnificativ capacităţile de relaţionare ale unui client.
  • Activităţile desfăşurate împreună cu câinele ajută la îmbunătăţirea tonusului fizic şi a condiţiei fizice generale: persoanele cu câini activi sunt mult mai dispuse la efort şi activităţi fizice, exerciţiile cu câinii oferind un mod plăcut şi atractiv de a face mişcare.
  • Activităţile desfăşurate împreună cu câinele ajută la îmbunătăţirea coordonării şi conştientizării corporale. În cazul exerciţiilor de disciplină şi dresaj canin câinele este extrem de receptiv la limbajul nostru corporal, ceea ce ne ajută să învăţăm cum să ne folosim corpul ca pe un instrument de lucru, ca pe un mijloc de a-i comunica ce vrem de la el şi de a conştientiza imporanţa corpului în comunicare.

De asemenea, ne ajută să înţelegem cum percep ceilalţi ceea ce transmitem în mod indirect prin corpul nostru.

  • Activităţile desfăşurate împreună cu câinele facilitează scăderea semnificativă a hormonilor de stres, cum ar fi cortizonul, adrenalina şi aldosteronul, precum și o creștere a hormonilor de “inducere a sănătăţii şi deschiderii sociale”, cum ar fi oxitocina, dopamina şi endorfine. Acest fapt are efecte directe asupra organismului: scăderea stresului la nivel general, scăderea tensiunii arteriale, a anxietăţii şi deci a tensiunii corporale general etc.

 

  1. Beneficiile psihologice
  • Produce schimbări reale la nivelul tuturor mecanismelor psihice, gândire, simţire şi acţiuni. Cele mai importante sunt inducerea unui sentiment de fericire şi linişte, creşterea motivaţiei.
  • Scade sentimentul de depresie, de singurătate sau abandon. Activează atenţia şi astfel îmbunătăţeşte randamentului mental. Creşte stima de sine, ajută la conturarea Eului. Produce deschiderea faţă de mediul înconjurător şi faţă de alte persoane.
  • În cazul activităţilor care conţin elemente de dresaj, persoana învaţă importanţa auto-organizării actitivităţii, importanţa coerenţei în activităţi, importanţa constanţei în motivaţie şi acţiuni. Un program organizat înseamnă un câine fericit, o rutină zilnică înseamnă un câine liniştit, un program echilibrat înseamnă un câine care va învaţa totul uşor. Comportamentul câinelui arată în mod direct stilul de viaţă şi comportamentul stăpânului / instructor canin / handler sau îngrijitor.
  • Persoana învaţă importanţa stăpânirii de sine şi a arta exprimării emoţiilor într-un mod productiv şi corect, adecvat situaţiei. Câinele şi interacţiunea cu el cere multă răbdare şi rezistenţă la frustrare, orice fel de tensiune fiind un element ce strică relaţia.
  • Activităţile desfăşurate împreună cu câinii ajută la exprimarea trăirilor persoanle, la exteriorizare şi la reducerea inhibiţiei. Persoana începe să aibă curajul de a deveni extravertă, de a prelua iniţiativa în grup, de a atrage atenţia asupra ei;
  • Prin genul acesta de activităţi persoanele capătă încredere în capacităţilor lor de a controla o situaţie, de a-şi impune punctul de vedere într-un mod ferm dar nu agresiv, de a căpăta încrederea unei alte fiinţe şi de a fi recunoscută drept persoana care conduce activitatea.
  • Activităţile Asistate de Animale ajută la diminuarea stresului, a depresiei şi tristeţii, a nervozităţii, a anxietăţii, a plictiselii şi a rutinei obositoare.

 

Va urma în articolul următor. Urmăriți blogul nostru și share.

sursă Clubul câinilor utilitari 

 

Hai să ne vedem la atelierele Bebe și Ham cu Mara și Betty ( Clubul câinilor utilitari) . O să vă placă tare!

– Atelier Bebe și ham ( 10:30-11:30 )
Maxim 8 copii cu vârsta până în 1,6 ani
– Todller și Cutu (12.00-13.00)
Maxim 8 copii până în 3 ani

Mai multe detalii la 0751 222 242

Despre cursurile pe care le vom organiza lunar, urmăriți pagina noastră Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alăptare, categoria evenimente.

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search