In adulti si copii, ateliere pentru copii, bebe si ham, bebelusi, caini si copii, comunitate mame, Cursuri pentru parinti, cursuri pentru viitori parinti, gravide, mame bucuresti, parenting, pedilactis, sanatate, terapie asistată cu animale

Animalele de companie pot ușura singurătatea, reduce stresul, încuraja interacțiunea socială, exercițiile fizice și joaca. Mai mult, pot să ofere iubire neconditionată și afecțiune.

Așa cum spuneam în articolul anterior,

Continuăm cu beneficiile intearacțiune om-animal.

 

  1. Selecția inițială a puiului de câine

 

Această legătură începe încă de când câinele întră în viață colegului și prietenului sau. Încă din primele zile începe formarea lui și se începe sudarea relației – crearea legăturii dintre handler (aparținător) și câine. Iar această legătură nu poate fi artificială, ci trebuie să fie una sinceră.

 

Este foarte importantă această compatibilitate la nivel sufletesc, pentru că un câine de TAA nu trebuie să învețe doar disciplină canină, ci trebuie să primească și să ofere dragoste, căci asta va face în procesul de terapie, mai mult decât să aducă mingea sau să execute comenzi. Câinele de terapie din acest punct de vedere este diferit de alți câini utilitari.

 

Multă lume ne întreba ce știe să facă acest câine? Răspunsul nostru este mereu același: câteva trucuri, comenzi, dar cel mai important să fie EL. Ceea ce face un câine de terapie în ședința de TAA este în mare parte învățat, dar și în mare parte înnăscut.

 

În selecția inițială, puiul de câine este testat. Sunt anumite teste pe care le putem face că să vedem cât de sociabil este, cât de sperios sau din contra, cât de bătăios este. Aleargă după minge, se joacă împreună cu noi și ceilalți câini, reacționează la sunete, la mâncare, la mirosuri interesante, etc. Instructorii canini cunosc aceste criterii de selecție și țîn cont de ele atunci când aleg puiul.

 

În linii mari putem spune că se alege un pui echilibrat, care să nu fie nici în extremă unui temperament foarte liniștit, dar nici în extremă unuia foarte energic. Echilibrat va fi cuvântul care îl va descrie cel mai bine toată viață pe viitorul câine TAA.

 

  1. Pregătirea câinelui de Terapie Asistată de Animale

 

Am trecut de selecția inițială, cea pe care o facem când câinele este pui. Acum avem de lucrat cu el cam doi ani de zile până vom avea un câine TAA în adevăratul sens al cuvântului. Doi ani de zile de pregătire continuă, de investiție materială și afectivă, de răbdare, de rezultate bune și împliniri, dar și de frustrări, de piedici, de obstacole, de provocări.

 

De aceea, să pregătești un câine de terapie, iar apoi să lucrezi cu el, nu este un job, ci un mod de viață. Doar cei cu adevărat pasionați pot ajunge să fie bucurosii colegi ai unui câine TAÂ extrem de bun. După ce câinele ajunge la un anumit nivel, menținerea și pregătirea lui va dura toată viață, pentru că mereu ne vom lovi de situațîi noi, de cerințe noi, de locuri și de oameni noi. Dar cum se obține un câine TAA bun?

 

Spuneam că după ce câinele a trecut prin procesul de selecție inițial, urmează o perioada de pregătire lungă. El va trece prin dresajul de baza și apoi prin cel specific ariei de activitate a TAA. Sute de ore de lucru, poate chiar mii, sunt necesare pentru a obișnui câinele cu toți stimulii, pentru a-l învață să se joace, pentru a-l învață să relaționeze corect cu oamenii și cu alți câini. Au loc nenumărate antrenamente atât individuale, cât și de grup, în diferite condițîi meteo, în diferite spații închise sau deschise, pe diferite suprafețe, cu diferite zgomote.

 

Cu cât câinele și colegul sau trec prin mai multe experiențe și situații, cu atât echipa va fi mai bună, mai aptă, mai eficientă și mai sudată. Procesul de învățare durează toată viață, la fel că și la oameni, însă elementele de baza din dresaj și mai apoi dresajul specific încep încă din primele zile de când am adus puiul acasă și durează cam doi-trei ani. Ce se obține după atâta muncă?

 

Un câine complex. Un câine care, deși este în control permanent poate prelua inițiativa atunci când este lăsat. Un câine activ atunci când trebuie și liniștit atunci când situația o cere. Apeși un buton câinele se joacă, apeși alt buton, câinele întrerupe activitatea și devine pasiv.

 

Trebuie să fie răbdător și previzibil dar și spontan și jucăuș. Dacă vreți, este că și cum ai avea mai mulți câini într-unul singur, iar acest lucru nu se obține prin forță sau prin înfrângerea temperamentului câinelui, ci prin complexitatea metodelor folosite în pregătirea lui și prin complexitatea experiențelor parcurse de către el și handlerul sau.

În dresajul canin motivarea câinelui cu un anumit tip de recompensă este crucială. Câinele va executa ce îi cerem noi pentru a obține acea recompensă. Dacă în alte lături de activitatea a câinilor utilitari recompensă poate fi una și bună, de exemplu mâncarea, în TAA câinele trebuie să fie motivat pe aproape orice: mâncare, jucării, atingere, afecțiune, laudă verbală, etc. El trebuie să își găsească plăcerea în tot ce face în TAA, nu doar din simplu fapt că îi oferim mâncare sau că îi plac copiii. Degeaba îi plac copiii dacă ignoră mingea, și degeaba este motivat pe joacă și aleargă mingea o zi întreagă dacă atunci când ia contact cu oamenii, acest lucru nu îl motivează și nu îl recompensează.

 

Din acest punct de vedere, pentru un câine TAA, o eșarfă fluturată, o bucată de biscuite o mangaire și o îmbrățișare lungă atunci când citim o poveste sau o alergare zdravănă după minge trebuie să fie la fel de motivante și să îi ofere aceeași satisfacție. Veți spune că este imposibil să avem un astfel de câine, ei bine, câinele TAA este un pic desprins din zona imposibilului, iar ceea ce fac acești câini în ședințele de terapie este cumva din lumea de poveste.

Caracteristicile câinelui de TAA

 

  • Adoră interacțiunea cu oamenii, de toate vârstele și cu toate tipurile de temperament;

 

  • Are un nivel de pregătire și de disciplină canină ridicat;

 

  • Execută tot felul de trucuri și comenzile din disciplină canină la un nivel ridicat;

 

  • Poate participa la tot felul de activități: ședințe individuale TAA, vizite în școli, în spitale, în cămine de bătrâni, de copii.

 

  • Poate fi înconjurat de multă lume și lucrează la fel de bine că atunci când are lângă el doar un singur pacient;

 

  • Este în control permanent chiar și atunci când preia inițiativa;

 

  • Este motivat pe o gama largă de tipuri de recompense: recompensă alimentară, recompensare prin joacă, recompensare prin contact fizic și recompensare verbală;

 

  • Spre deosebire de alți câini utilitari care lucreză doar cu un singur handler și doar de el ascultă, câinele de TAA poate fi predat unei alte persoane pentru a execută anumite sarcini și va fi în controlul ei total. De exemplu, el va face aceleași trucuri cu același randament dacă este condus de un adult sau de către un copil de 4 ani;

 

  • Se încarcă din ceea ce face, îi face plăcere să participe la ședințele TAA și manifestă bucurie atunci când anticipează că urmează o ședința;

 

  • Are un nivel de agresivitate redus la zero;

 

  • Are o mare rezistență la frustrare și la tot felul de stimuli care pentru alți câini pot fi o sursă de stres, cum ar fi țipetele sau mișcările bruște și haotice ale copiilor. Chiar dacă ajunge la un moment să fie stresat, pe cât de greu se încarcă de stres pe atât de repede se descarcă, e de ajuns o joacă zdravănă și a uitat tot;

 

  • Leagă repede prietenii cu persoane diferite și le ține minte până la ședințele următoare;

 

  • Acceptă alți câini în preajma lor și poate lucra în grup.

 

Sperăm că ai aflat tot ce aveai nevoie să știi.

Un share face bine!

sursă Clubul câinilor utilitari 

 

Hai să ne vedem la atelierele Bebe și Ham cu Mara și Betty ( Clubul câinilor utilitari) . O să vă placă tare!

– Atelier Bebe și ham ( 10:30-11:30 )
Maxim 8 copii cu vârsta până în 1,6 ani
– Todller și Cutu (12.00-13.00)
Maxim 8 copii până în 3 ani

Mai multe detalii la 0751 222 242

Despre cursurile pe care le vom organiza lunar, urmăriți pagina noastră Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alăptare, categoria evenimente.

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search