In adulti si copii, ateliere pentru copii, bebe si ham, caini si copii, mame bucuresti, pedilactis, sanatate, terapie asistată cu animale

Animalele de companie pot ușura singurătatea, reduce stresul, încuraja interacțiunea socială, exercițiile fizice și joaca. Mai mult, pot să ofere iubire neconditionată și afecțiune.

Așa cum spuneam în articolul anterior, 

Continuăm cu beneficiile intearacțiune om-animal.

  1. Beneficii sociale

Oferă ocazii de relaţionare mai dese. Alungă sentimentul de singurătate. Oferă un sentiment de coeziune şi participare activă la activităţi de grup.

  • Prezenţa unui animal funcţionează ca un mijlocitor al interacţiunii dintre oameni. Activităţile Asistate de Animale reduc sentimentele de singurătate şi izolare, ajută la trecerea peste barierele sociale dintre oameni. S-a observat în mod direct că o persoană cu un câine stabileşte mult mai multe contacte sociale într-o singură plimbare decât una fără câine.
  • Activităţile Asistate de Animale sunt un mijloc excelent de îmbunătăţire a coeziunii unui grup social, de relaţionare şi muncă în echipă pentru atingerea unui obiectiv comun.
  • Activităţile Asistate de Animale ajută la creşterea gradului de responsabilizare socială.
  • Activităţile Asistate de Animale cresc gradul de implicare în activitate, deoarece orice ai face este mult mai interesant în prezenţa unui câine

 

Alte beneficii:

 

  1. Dezvoltarea empatiei şi compasiunii: Există numeroase rapoarte care indică faptul că prezenţa unui animal (câine, pisică, iepure ş.a.m.d.) în căminele de copii îmbunătăţeşte semnificativ abilităţile empatice şi de comunicare ale micuţilor. Animalul poate fi văzut ca un prieten de joacă, iar abilităţile empatice învăţate în copilărie se presupune că se vor extrapola ulterior în relaţiile interumane.

 

  1. Centrarea spre exterior a energiei psihice: Persoanele diagnosticate cu tulburări mentale şi emoţionale au tendinţa de a se centra spre sine. Interacţiunile cu animalele reprezintă o metodă adecvată de redirecţionare a atenţiei dinspre sine spre exterior, deci spre acţiunile şi emoţiile animalului, precum şi spre legătura om-animal.

 

  1. Dezvoltarea abilităţilor de îngrijire: Majoritatea abilităţilor de îngrijire a propriei persoane şi a altora sunt învăţate pe parcursul dezvoltării ontogenetice a unei persoane. Grija faţă de un animal reprezintă o modalitate adecvată de dezvoltare a acestor abilităţi.

 

  1. Dezvoltarea abilităţilor de relaţionare şi creşterea gradului de deschidere către interacţiuni sociale: În multe cazuri, animalele pot duce la crearea unor punţi spre dimensiunea emoţională a unei persoane mult mai rapide şi mai stabile decât cele create de interacţiunea interumană. În plus, aceste conexiuni emoţionale nu ameninţă formarea relaţiei între terapeut şi client, ci dimpotrivă, o ajută (de exemplu, dacă un terapeut are pe birou poza lui cu animalul său de companie, clientul poate interpreta acest lucru ca fiind un aspect pozitiv al personalităţii terapeutului, sporind încrederea formării relaţiei cu acesta).

Date recente colectate prin aplicarea de chestionare persoanelor vârstnice care posedă animale de companie sau sunt vizitate de echipe TAA arată că, în cele mai multe cazuri, aceste persoane au raportat relaţii de prietenie cu animalele lor la fel de intese sau chiar mai intense decât cele formate cu alţi oameni (Delta, 2005).

 

  1. Creşterea gradului de acceptare neconditionată a celorlalţi: Este bine-cunoscut faptul că animalele au tendinţa de a accepta necondiţionat indivizii umani, dacă aceştia interacţioneză adecvat cu ele.

 

Aspectul fizic al unei persoane sau diferitele dizabilităţi motorii nu reprezintă factori limitativi în a fi acceptat de către un animal. Această acceptare simplă şi necondiţionată poate să aibă efecte semnificative în îmbogăţirea calităţii vieţii unor persoane şi oferă printr-un mod direct un model comportamental.

Există grupuri mixte de persoane cu dizabilităţi şi persoane normal dezvoltate psihic şi fizic, unde se desfăşoară activităţi asistate de animale (cu rol terapeutic). În cadrul acestor grupuri, atenţia este orientată către câine, existând astfel o stare de plăcere, chiar bucurie permanentă, iar diferenţele dintre persoane dispar. Nu mai contează vârsta, dizabilităţile, sexul, rasa, apartenenţa socială etc.

 

  1. Amuzamentul, recrearea: Prezenţa unui animal, chiar fără ca acesta să fie implicat în vreo activitate anume, este de cele mai multe ori antrenantă şi plină de amuzament, chiar şi pentru persoanele care nu sunt foarte atrase de animale în general. Atmosfera interacţională între clienţi şi personalul instituţiilor implicat în tratamentul acestora devine mult mai relaxantă în timpul vizitelor animalelor TAA Sursa: Delta, 2005.

 

  1. Oferirea oportunităţilor de socializare: În literatura de specialitate există date care arată că atunci când animalele TAA (câini, pisici) vizitează un centru de sănătate, se înregistrează o frevenţă mai mare a comunicării inter-umane şi o creştere a frecvenţei comportamentelor prosociale. Într-un cadru instituţional relativ tensionat, prezenţa unui animal poate să faciliteze trei direcţii de socializare: între clienţi şi animal, între clienţi şi personal, precum şi între clienţi şi alţi vizitatori. Datele prezentate în rapoartele Organizaţiei Delta indică o comunicare mult mai facilă între clienţi şi personalul implicat în tratamentele acestora în timpul şi după vizitele animalelor de terapie. Sursa: Delta, 2005.

 

  1. Stimularea mentală: Una dintre direcţiile de stimulare mentală oferite de TAA este că prezenţa unui animal îmbunătăţeşte substanţial sfera subiectelor de conversaţie între clienţi şi familiile şi/sau prietenii acestora. Animalul de terapie oferă oportunităţi de evocare a unor episoade şi interacţiuni om-animal din trecutul clientului. Date experimentale indică faptul că, la copiii diagnosticaţi cu autism, comunicarea cu un animal (tactilă sau verbală) se face în unele cazuri mult mai uşor şi mai rapid decât comunicarea cu indivizi umani. Prezenţa animalelor de terapie sau companie diminuează semnificativ tendinţele de izolare socială ale indivizilor umani în general.

 

  1. Obţinerea de beneficii fiziologice: Există numeroase studii care indică efectele benefice ale interacţiunii cu animale asupra unor parametrii fiziologici, cum ar fi frecvenţa cardiacă, tensiunea arterială şi hormonii de stres (epinefrina şi norepinefrina). Chiar şi simpla observare a peştilor dintr-un acvariu poate să ducă la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale şi a nivelului hormonilor de stres.

 

Tovărășia unui animal de companie poate alina de asemenea singurătatea, iar unele animale de companie sunt un stimulent important pentru exercitiul sănătos, care poate îmbunătăți în mod substanțial starea de spirit. Iubește animalele de companie și ține-le cât mai mult în preajma ta!

sursă Clubul câinilor utilitari 

 

Va urma în articolul următor. Urmăriți blogul nostru și share.

sursă Clubul câinilor utilitari 

 

Hai să ne vedem la atelierele Bebe și Ham cu Mara și Betty ( Clubul câinilor utilitari) . O să vă placă tare!

– Atelier Bebe și ham ( 10:30-11:30 )
Maxim 8 copii cu vârsta până în 1,6 ani
– Todller și Cutu (12.00-13.00)
Maxim 8 copii până în 3 ani

Mai multe detalii la 0751 222 242

Despre cursurile pe care le vom organiza lunar, urmăriți pagina noastră Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alăptare, categoria evenimente.

Recommended Posts
Comments
pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

0

Start typing and press Enter to search