In adulti si copii, bebelusi, comunitate gravide, comunitate mame, imunitate, mame bucuresti, nutritie, pediatri, pediatrie, pediatru, pedilactis, prim ajutor, Sănătate, sanatate, siguranta alimentara, siguranta copil, toxiinfectie alimentara

Mai ales în sezonul cald, toxiinfecțiile alimentare la copil sunt o cauză frecventă de prezentare la medic. Copiii reprezintă o categorie de risc atât prin incidenta crescută a bolii în rândul lor dar mai ales prin riscurile mai mari la care sunt expuși copiii cu toxiinfecții alimentare. Dacă populația adultă reușește să facă față bolii chiar fără un consult medical, în rândul copiilor internarea și supravegherea medicală atentă sunt mai mereu necesare.

Ce este toxiinfecția alimentară?

Intoxicațiile alimentare sunt o boală care poate provoca greață, vărsături sau diaree. Boala cauzată de consumul de alimente care conțin germeni, cum ar fi bacterii, viruși sau paraziți. Una dintre cele mai frecvente cauze ale intoxicațiilor alimentare este norovirusul. Două exemple de bacterii care sunt cauze frecvente ale intoxicațiilor alimentare sunt Salmonella și E. coli. Parazitele includ viermi minusculi pe care oamenii îi ingera împreună cu alimentele.

Ce simptome prezintă o toxiinfecție alimentară?

Simptomele pot apărea imediat după ce o persoană mănâncă mâncarea sau câteva zile sau săptămâni mai târziu. Perioada depinde foarte mult de tipul de germene ingerat.

Simptomele obișnuite ale intoxicațiilor alimentare includ:

  • Greață sau vărsături
  • Dureri abdominale
  • Diaree care poate fi apoasă sau sângeroasă
  • Febra

Alte simptome pot include probleme cu sistemul nervos, cum ar fi vederea încețoșată sau senzația de amețeală. Dar aceste probleme nu sunt la fel de frecvente.

Cum preveniți toxiinfecțiile alimentare la copil (dar și la adult)?

Urmând cei patru pași simpli – spălați, separați, gătiți și răciți. Aceste norme de igienă alimentară sunt usor de urmat acasă și vă pot feri de neplăcerile unei toxiinfecții alimentare.

toxiinfecțiile alimentare la copil

Spălați:

Spălați deseori mâinile, ustensilele și suprafețele

Germenii care provoacă boală pot supraviețui în multe locuri din bucătăriei, inclusiv pe sau în mâncarea, pe ustensilele și tocătoare.

Igiena începe cu mâinile noastre. O mână murdară poate contamina orice aliment.

Spălați-vă mâinile așa cum trebuie:

Folosiți săpun  și apă – (nu este necesar un săpunul antibacterian) și frecați spatele mâinilor, între degete și sub unghii timp de cel puțin 20 de secunde. Aveți nevoie de cronometru? Cântați melodia „La mulți ani” de la început până la sfârșit de două ori. Clătiți mâinile, apoi uscați cu un prosop curat.

Spălați-vă des pe mâini, în special în aceste momente cheie când germenii se pot răspândi:

  • Înainte, în timpul și după pregătirea mâncării
  • După manipularea cărnii crude, păsărilor de curte, fructelor de mare sau a lichidului care se scurge de pe ele. Spalam mainile si dupa ce spargem ouăle.
  • Înainte de a mânca
  • După utilizarea toaletei, schimbarea scutecelor sau curățarea unui copil care a folosit toaleta
  • După atingerea unui animal, hrană pentru animale sau deșeuri de animale
  • După atingerea gunoiului
  • Înainte și după îngrijirea cuiva care este bolnav
  • Înainte și după tratarea unei tăieturi sau răni
  • După ce-ți sufle nasul, tușești sau strănut

Spălați suprafețele și ustensilele după fiecare utilizare:

  • Spălați tocătoarele, vasele, ustensilele și blaturile cu apă caldă și detergent, mai ales după ce ați manevrat carne crudă, păsări de curte, fructe de mare sau ouă.
  • Spălați bureții de vase deseori în ciclul cu temperatura de minim 60 Grade al mașinii dvs. de spălat. Dacă nu detinem o masină de spălat vase, turnăm perioadic peste bureții de vase apa clocotită. Înlocuiții când prezintă urme de uzură.
  • Spălați fructe și legume, dar nu și carne, păsări de curte sau ouăle (aceste din urma se vor consuma preparate termic, iar gătirea corespunzătoare distruge germenii):
    • Tăiați zonele stricate, apoi clătiți fructele și legumele sub jet de apă rece, potabilă fără săpun sau alte produce comerciale destinate igienizării fructelor si legumelor.
    • Frecati cu o perie curată coaja următoarelor fructe si legume: pepene, măr, pară, castravete, ananas etc. Apoi le stergeți cu un servet curat.
    • Nu spălați carnea, păsările de curte, ouăle sau produsele impachetate marcate „pre-spălate”.

toxiinfecțiile alimentare la copilSeparați: evitați contaminarea încrucișată

Folosiți tocătoare și farfurii separate pentru: carne crudă, păsări de curte, fructe de mare și ouă:

Utilizați un tocător și un cuțit pentru produse proaspete sau alte alimente care nu vor fi gătite înainte de a le mânca și altele pentru carne crudă, păsări de curte sau fructe de mare.

Mențineți anumite tipuri de alimente separate:

  • În coșul de cumpărături, separați carnea crudă și ouăle de alte alimente și așezați pachete cu carne crudă în pungi de plastic, dacă sunt disponibile. La casa de marcat puneți carnea crudă în pungi separate de alte alimente.
  • Acasă, puneți carnea crudă în recipiente sau pungi de plastic sigilate. Înghețați-le dacă nu intenționați să le utilizați în câteva zile.
  • În frigider, păstrați ouăle în cutia originală și păstrați-le în compartimentul principal – NU pe ușă.

toxiinfecțiile alimentare la copilGătiți la temperatura potrivită

Mâncarea este gătită în siguranță atunci când temperatura internă este suficient de ridicată pentru a ucide germenii care vă pot îmbolnăvi:

  • Gătiți cu grijă alimentele crude din surse de animale la o temperatură internă sigură și verificați temperatura folosind un termometru alimentar. Când credeți că mâncarea dvs. este gata, așezați termometrul alimentar în cea mai groasă parte a alimentului, asigurându-vă că nu atingeți oasele, grăsimea.

Temperaturi de sigurantă: carne de vită  (71 ° C); pui  (77 ° C); curcan  (82 ° C); carne de porc (71 ° C).

  • Fructele de mare și pestele ar trebui să fie gătite bine pentru a reduce riscul de îmbolnăviri transmise de alimente. Consumul de pește crud (de exemplu, sushi) prezintă un risc pentru o varietate de viermi paraziți (pe lângă riscurile asociate cu organismele purtate de manipulatorii de alimente). Congelarea ucide unii microorganisme dăunătoare, deși nu toate. Peștele brut care este etichetat “sushi-grade” sau “sashimi-grade” a fost congelat.
  • Gătiți bine ouăle, până când gălbenușul este ferm.

Păstrați mâncarea fierbinte (60° C sau mai mult) după gătit în cazul in care nu o serviți imediat.

toxiinfecțiile alimentare la copil

Răciți: refrigerați și congelați alimentele în mod corespunzător

Alimente perisabile la frigider în maxim 2 ore:

Bacteriile care provoacă toxiinfecții alimentare se înmulțesc cel mai rapid între 4,4° C și 60 ° C.

  • Păstrați temperatura frigiderului la 4,4 ° C sau mai mică; congelatorul la -17,8 °  sau mai mica. Folosiți un termometru pentru a fi sigur.
  • Nu lăsați niciodată alimentele perisabile la temperatura camerei mai mult de 2 ore. Dacă mâncarea este expusă la temperaturi peste 32° C (cum ar fi o mașină fierbinte sau un picnic de vară), refrigerați în 1 oră.
  • Niciodată nu dezghețați sau marinați alimentele la temperatura camerei. Cel mai sigur mod de a dezgheța sau a marina carne este în frigider.

Congelarea nu distruge germenii nocivi, dar păstrează alimentele în siguranță până când îl puteți găti.

 Toxiinfecțiile alimentare la copil: prevenirea răspândirii

Persoanele cu diaree și / sau vărsături ar trebui să fie precaute pentru a evita răspândirea infecției la familie, prieteni și colegi. Aceasta include evitarea sau limitarea contactului cu ceilalți, până când persoana se simte mai bine și spălarea mâinilor frecvent. O persoană este considerată contagioasă cel puțin atâta timp cât prezintă semne de boală (vărsături, diaree) și uneori chiar mai mult, în funcție de microb.

Documentație:
https://www.cdc.gov/foodsafety/keep-food-safe.html

https://www.foodsafety.gov/

Autor: Dr.RoxanaHristianovici

medic specialist pediatru

Pentru mai multe informații despre alimentația copilului, ne vedem la cursuri și la consiliere!

Recent Posts

Leave a Comment

0

Start typing and press Enter to search