In Alăptare

Anestezia Dentara

184944638Acest subiect a fost ales datorită multiplelor întrebări primite pe această temă în ultima vreme. Cu mențiunea că pentru detalii legate de tratamente necesare, tipuri de intervenții și altele este necesar consultul unui medic stomatolog. Preferabil găsiți un medic stomatolog deschis, documentat, care să vă asculte și să poată să vă informeze și ajute adecvat în problemele dumneavoastră.

În loc de introducere

Atât perioada de sarcină cât și de alăptare pot impune probleme de sănătate dentară, fiind totuși o perioadă care consumă „resurse” din partea mamei. În timpul sarcinii perioada optimă de tratament dentar este al doilea trimestru de sarcină, dar urgențele se pot trata oricând cu anumite precauții (evident se recomandă consultul în paralel al medicului ginecolog și stomatolog).

Recomandarea este ca problemele să fie tratate imediat ce apar, nu să se aștepte un număr de luni pentru a „termina” cu alăptatul, pentru că orice problemă dentară se poate agrava foarte ușor, poate duce la complicații locale- cum este pierderea dintelui sau generale date de infecții și altele.

În plus, frica de intervenții din motivul/scuza de a nu afecta copilul prin trecerea unor substanțe prin lapte este nejustificată. În schimb o infecție, stresul cauzat asupra organismului de aceasta, o suferință prelungită a mamei – uneori cu imposibilitatea de a se alimenta corect și complet – cu siguranță dăunează mai mult copilului alăptat.

Anestezia Dentara

Anesteziile locale dentare

Încep cu cea mai frecventă îngrijorare:  mamele ori evită anesteziile, supunându-se unor intervenții dureroase pe „viu”, ori sunt sfătuite de cei din jur, eventual din cabinetele stomatologice, să nu alăpteze un număr de ore după respectiva injecție locală (mergând chiar până la 24 de ore).

Unor mame le este ușor să respecte acest sfat, fiind mame de copii mai mari, care probabil nu mai sug atât de mult. Dificultatea apare însă la mamele de copii mai mici, în etapa de alăptare exclusivă, a căror nevoie este mai greu de amânat (și complet ne-necesară!).

Referitor la anestezicii folosiți actualmente în tratamentul dentar se pot enumera substanțe precum:

  • mepivacaina,
  • articaina,
  • bupivacaina,
  • lidocaina,

Unele sunt asociate sau nu cu substanțe vasoconstrictoare precum epinefrina, dar pot fi în general folosite și fără (deși nici epinefrina nu este contraindicată).

Aceste anestezice se folosesc în anestezia locală, necesară unor operațiuni precum tratamentul unor carii, extracții de nervi, extracții dentare. Timpul lor de acțiune este relativ scurt, permite medicului stomatolog lucrul la nivel local și sunt în cantitate mică de obicei (evident pentru operații sau intervenții mai complicate sunt necesare doze mai mari și prelungite).

Injectarea nu se face direct în fluxul sanguin al mamei, se face în apropierea blocului nervos care trebuie amorțit, iar efectul local al anestezicului dispare prin difuzia lentă a substanței și absorbția ei în sânge.

Să luăm traseul din punctul local de injectare până a ajunge în laptele matern al unei substanțe anestezice:

  • Mai întâi este absorbția în sângele mamei, care nu se face toată cantitatea în același timp, este lentă fapt necesar menținerii efectului anestezic local! Deci avem o primă diluare lentă în sângele matern. Exemplificând pentru a înțelege cantitățile: 1 ml de anestezic, lent trece în sânge, se diluează în aproximativ 4.5 litri sânge matern,
  • Apoi urmează trecerea prin ficatul mamei – unde este o primă stație de metabolizare, iar de aici nu mai pleacă substanța anestezică în cantitatea inițială ci mai degrabă metaboliți ai acesteia.
  • La final doar o cantitate infimă (mai puțin de 0.1% din substanța inițială de obicei) ajunge în celulele care produc laptele matern.

Niciun anestezic nu are proprietatea de a avea efect sedativ prin înghițire, pentru că din tractul digestiv nu se absoarbe, trece intact. Deci nicio anestezie dentară efectuată mamei NU sedează copilul, indiferent de vârsta lui.

Aceleași substanțe anestezice sunt în principiu printre cele folosite în timpul nașterii pentru anesteziile necesare, fie pentru nașterea pe cale vaginală, fie prin cezariană. Cantitățile fiind în acel caz mult mai mari, concentrații mai mari.

În primele zile de viață, prin mecanismul de formare al laptelui, trece o cantitate mai mare de medicament din sângele mamei în laptele matern. Nimeni nu contraindică alăptatul, chiar se recomandă inițierea în prima oră de după naștere.

Atenție în funcție de situație există și alte tipuri de anestezii și substanțe folosite.

Un ghid excelent pentru studierea medicamentelor permise sau nu în alăptare este e-lactancia.  În cazul substanțelor anestezice, de obicei se face referirea la cantitățile necesare anesteziilor mari (exemplu epidurala) nu la cele dentare, care sunt în cantitate mult mai mică. De altfel majoritatea substanțelor au low risk sau very low risk. Se poate studia și baza de date Toxnet-Lactmed, cu informații foarte complete.

Tratament antibiotic

Când se impune tratamentul antibiotic nu trebuie evitat, mai ales în cazul unui abces dentar sau altă infecție locală. Și aici avem multe alternative permise fără restricții.

Tratament antiinflamator

În timpul alăptării este permis tratamentul cu antiinflamatoare și antialgice: ibuprofen, paracetamol, algocalmin, ketoprofen în cazuri și mai grave.

În loc de concluzie

Este permis să mergeți la stomatolog oricând alăptați, fiind chiar indicat să nu amânați tratamentele. După anestezie nu este nevoie să amânați alăptatul copilului. Nu trebuie așteptat un număr de ore după anestezie, nu trebuie muls și aruncat primul lapte după anestezia dentară. Puteți lua antibiotice și antiinflamatoare în caz de nevoie, fără a fi îngrijorate că vor afecta copilul.

Anestezia Dentara

Recommended Posts

Leave a Comment

0

Start typing and press Enter to search