In Alăptare, Sănătate

Creșterea copilului
cresterea-copilCreșterea este un indicator bun pentru a analiza dezvoltarea și prin urmare starea de sănătate a copilului. Când vorbim de creștere la sugar, ne interesează 3 parametri: greutatea, talia/înălțimea și perimetrul cranian (PC). Pentru a putea aprecia corect, trebuie să știm care este ritmul normal de creștere al unui copil.

Greutatea:

Greutatea copilului la naștere:

Se consideră, greutate normală la naștere, a unui copil născut la termen (39-42sapt.) cea cuprinsă intre 2600-4000grame. Orice copil care are o greutate prea mica sau prea mare la naștere, necesită atenție și monitorizare medicală sporită.

Creșterea în greutate în prima lună de viață:

Menționez că majoritatea nou născuților o să aibă o scădere în greutate în zilele următoare nașterii. Medical numim aceasta scădere ca fiind fiziologică (normală), atunci când nu reprezintă mai mult de 10% din greutatea nou născutului și scăderea se oprește în ziua 3-4 de viață.

Nou născutul își recuperează greutatea de la naștere pana în ziua 10. În cazul nou născutului cu greutate mare la naștere și cu o scădere considerabilă, de peste 300 grame, se poate aștepta sa aibă o recuperare a greutății pana în ziua 14.

Nou născutul icteric, somnolent și care nu și-a recuperat greutatea de la naștere după ziua 10 de viața, trebuie evaluat medical.

În prima lună de viață, copilul ar trebui cântărit săptămânal. Ne dorim sa avem un spor ponderal de 150-200 grame/săptămână.

Sfaturi utile:

Cântăriți copilul când ajungeți cu el acasă, exista variații între cântare. Acesta este greutatea de la care porniți când monitorizați creșterea.

Încercați sa cântăriți copilul dezbrăcat și la aproximativ aceeași oră. Notați dacă bebe mâncase înainte de cântărire.

Nu cântăriți mai des de o data pe săptămâna, cântărirea zilnica dă valori inexacte (copilul tocmai a avut scaun, pipi sau a servit o masa mai copioasă). În felul acesta se creează neliniște și stres inutil.

NU faceți proba suptului!! Nu este relevantă! Ce contează este ca bebe să ude minim 5 scutece/zi să aibă scaun normal și să crească corespunzător.

Greutatea după prima luna de viață:

Creșterea în greutate este mai alertă în primele luni de viață, astfel un bebeluș ia în medie 750 grame/luna în primele 4 luni. Apoi, din luna a 4-a pana în luna a 6-a, câte 500 grame/luna și după 6 luni creșterea este de aproximativ 250 grame/luna. Prin urmare, un sugar cu o greutate mai mică la naștere ar trebui să își dubleze greutatea undeva în jurul vârstei de 4 luni. Un sugar cu o greutate mai mare (peste 3500 grame) o să își dubleze greutatea în jurul vârstei de 6 luni.

La un an, majoritatea bebelușilor își triplează greutatea de la naștere.

După vârsta de 1 luna și pana la 1 an, sugarul trebuie cântărit lunar.

Creșterea în înălțime:

La naștere înălțimea variază intre 46-54 cm cu o medie de 50 cm. Sugarul crește rapid în înălțime în prima lună aproximativ 4-5 cm, apoi creșterea devine mai lenta (în luna a 2-a 3-4 cm, în luna a 3-a 2-3 cm și apoi cam 1-2 cm/luna pana la un an. În medie, în primul an de viața un sugar crește cam 25 cm în înălțime.

Perimetrul cranian:

La naștere perimetrul cranian al unui bebelus variaza intre 34 și 36 cm cu o medie de 35 cm. Craniul nou născutului este făcut din oase, unite între ele prin șuturi. Aceste șuturi nu sunt osificate la sugar. Capul acestuia creste într-un ritm accelerat în primul an de viața (aprox. 1 cm/luna). La un an perimetrul cranian măsoară în medie 47 cm. Perimetrul trebuie măsurat lunar. Orice creștere mai mare de 2  cm/lună, trebuie investigată suplimentar. De asemenea orice stagnare în creșterea perimetrului 2 luni consecutiv, necesită atenție suplimentară. Nu este relevantă mărimea fontanelei pentru creșterea perimetrului cranian, monitorizarea se face în același fel, la consulturile periodice de la pediatru sau medicul de familie, indiferent de fontanelă prea mică/prea mare.

Grafice OMS:

Toate măsurătorile de mai sus au un caracter orientativ. Normal că exista variații în funcție de sex și moștenirea genetică. Din acest motiv OMS a elaborat grafice de creștere ținând cont de aceste variații. Graficele sunt extrem ce utile, ușor de folosit pentru părinți și de real ajutor pentru medic atunci când mergeți la consult.

Cresterea copilului

Atenție, graficele OMS au fost reactualizate în anul 2003, când au luat ca etalon, sugarul alaptat. Deci acestea sunt graficele după care, în prezent atât medicii cât și familia trebuie să se ghideze. (indiferent dacă sugarul este alăptat sau hrănit cu formula). Sunt însă, încă multe materiale publicitare care se regăsesc pe internet și în cabinetele medicale și care nu respecta aceste grafice.

Întrebați medicul dacă folosește graficele OMS adaptate sugarului alăptat.

Cum interpretam un grafic:

Pe grafice sunt trasate niste curbe notate de la 2 la 98. Aceste curbe, medical le numim percentile și consideram normal orice valoare care se încadrează intre aceste 2 curbe. Ideal este ca sugarul să fie pe aceeași percentilă, sau pe o percentilă apropiată la toți 3 parametri (greutate, talie, perimetru cranian). Așa, putem considera că avem un sugar care se dezvoltă armonic. Exemplu: dacă avem un sugar care pe greutate este pe percentila 5 dar pe înălțime și PC este pe 98, o să consideram că acest copil este sub greutate pentru înălțimea lui, dar în greutate normală pentru vârsta. La un astfel de copil sa impune o evaluare a suptului (dacă este alăptat) și un consult medical. Orice ieșire din valorile percentilelor, pe oricare dintre cei 3 paramentri, impune un consult medical.

Cresterea copilului

Puteti descărca graficele OMS adaptate sugarului alăptat de mai jos; Este util să le aveți și să le printați la agenda/dosarul copilului pentru a le avea la dumneavoastră la fiecare consult, pentru monitorizarea pe termen lung.

grafic_fete_24luni_gl

grafic_fete_24luni_pc

grafic_baieti_24luni_gl

grafic_baieti_24luni_pc

De reținut:

Un sugar care nu ia în greutate conform graficelor si care are o curba de creștere aplatizată NU trebuie sa primească ca prima intenție completare cu lapte praf.

Un sugar nu trebuie să se păstreze pe percentila de la nastere. De fapt, doar 12% dintre aceștia își păstreaza percentila, conform Asociatiei Australiene de Alăptare.

Primul gest este să fie evaluat suptul copilului. Nu se începe diversificarea inainte de 6 luni pentru că sugarul este prea slab sau prea gras.

 
Cresterea copilului

sursa foto:http://childdevelopmentblogproject.blogspot.ro/

Recent Posts
Comments
pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search